70% מההורים בישראל: ילדינו מכורים למסכים
כ-70% מההורים בישראל סבורים כי ילדיהם מכורים למסכים. למעלה ממחצית (55%) מוטרדים מהשפעתם המזיקה של המסכים על מוחו של הילד. 1 מכל 6 הורים (17%) חושש כי ילדיו יגיבו באלימות אם יידרשו להפסיק את השימוש בסמארטפון ו/או במחשב. שניים מתוך שלושה (65%) הורים סבורים כי השימוש במסכים פוגע ביכולתו של הילד ליצור ולתחזק קשרים בינאישיים. החדשות הטובות יחסית: רק רבע (26%) מההורים סבורים כי הניסיון להציג לילדיהם גבולות הוא בגדר “קרב אבוד מראש".
ממצאים אלה ואחרים, המעלים תמונה מבהילה לגבי שימוש ילדים ובני נוער ישראלים במסכים, עולים מסקר גיאוקרטוגרפיה שנערך בפברואר 2019. הסקר כלל 510 משיבים, הורים לילדים בגילאי 12-5, המהווים מדגם מייצג של אוכלוסיה זו ביישובים היהודיים בישראל.
הסקר הינו חלק ממחקר שמקיים המרכז הישראלי לגמילת ילדים ממסכים – גוף ידע וטיפול חדש המבקש לשנות את דפוסי ההתנהלות של המשפחה הישראלית עם מסכים אינטרקטיביים, באמצעות תוכניות טיפול קבוצתי ופרטני, במטרה לעבור לשימוש מבוקר ומוגבל במסכים אינטרקטיביים.
המרכז הישראלי לגמילת ילדים ממסכים הינו גוף טיפולי חדש, המבקש להעניק להורים כלים שיאפשרו להם להגדיר יחסים חדשים, בריאים ומבוקרים של ילדיהם עם המסכים. המרכז מתבסס בין השאר על עבודתה של , פסיכיאטרית אמריקאית ומחברת הספר "תוציאו את הילד מהמסך", שיצא עד כה ב-8 שפות ורואה אור בימים אלו בהוצאת המרכז.
תוכנית הליווי של המרכז, "אתגר המסכים", מבקשת ללוות את ההורה הישראלי ביישום הצום האלקטרוני, שיטת טיפול שהמציאה דאנקלי,שסייעה לגמול אלפי ילדים מתלות במסכים, ולהפחית את הסימפוטמים הנובעים מסינדרום המסכים הדיגיטלי ESS – הכוללים עייפות, דיכאון, בעיות התנהגות, חוסר ריכוז והתנהגות אנטי חברתית. הצום האלקטרוני זכה לשבחים מחוקרים באוניברסיטת הרווארד, ומהאיגוד לפסיכיאטריה אינטגרטיבית, כשיטה פרקטית ואפקטיבית.
ממצאי הסקר
למעלה משליש (42%) מהילדים משתמשים בטלפון החכם דקות אחדות עד שעה מהיקיצה, ובזמן ההתארגנות לבית הספר ולגן. למעלה מרבע מההורים (28%) מעידים כי ילדיהם עושים שימוש בסמארטפון במיטה לפני השינה, מה שצפוי על פי מחקרים להוביל לבעיות שינה ועייפות. 55% מההורים בדיעה כי ראוי לתת לילד טלפון חכם בגילאים 10-5, ושיעור דומה העיד כי אכן עשה זאת.
גיל
הורים צעירים יותר מודאגים יותר ממסכים. הורים בגילאים הצעירים יותר (עד 34) מגלים יותר נוקשות ביחס לגיל בו נותנים טלפון חכם לילד לעומת ההורים בגילאים הגבוהים יותר (35+) שהשתתפו בסקר, לדוגמה: מספר ההורים המבוגרים שיספקו לילדיהם סמארטפון עד גיל 8 גבוה כמעט פי 3 מזה של ההורים הצעירים 14% מול 27%.
הממצאים קיצוניים אף יותר בין קבוצות הגיל כשמדובר בשאלת השימוש בטלפון בשעת היקיצה: מספר ההורים המבוגרים שהעידו על שימוש של ילדיהם בסלולרי עם ההתעוררות בבוקר ובדקות שלאחר מכן (41%), הוא פי 3 ממספר ההורים הצעירים שהעידו כך (14%). כך גם לגבי השימוש בטלפון לקראת השינה – ערך נמוך אצל ההורים הצעירים (14%) לעומת המבוגרים (31%). אלא שייתכן שהנוקשות היחסית של ההורים הצעירים משתלמת: 54% בלבד מההורים הצעירים מעידים כי ילדיהם מכורים למסכים, לעומת 74% מההורים המבוגרים יותר.
מצב סוציו-אקונומי
ככל שההורים משכילים יותר – כך עולה הגיל בו ירשו לילד לראשונה סמארטפון: 10% מההורים בעלי ההשכלה 'עד תיכונית' איפשרו לילדם שימוש בסמאטרפון בגיל 6, לעומת 3% בלבד מההורים מקרב בעלי ההשכלה העל-תיכונית
בגיל 8 – 16% מבעלי ההשכלה הנמוכה לעומת 11% מבעלי הגבוהה, ולעומת זאת בגיל 10 המגמה מתהפכת – 3% מבעלי ההשכלה הנמוכה לעומת 8% מבעלי הגבוהה.
יותר ילדים (38%) להורים בעלי השכלה נמוכה משתמשים בסמארטפון לעומת ילדים להורים בעלי השכלה גבוהה (23%)
הצבת גבולות – יותר הורים מקרב בעלי ההשכלה הנמוכה (34%) רואים את הניסיון להציב לילדים גבולות ביחס לשימוש במסכים הנו בגדר 'קרב אבוד מראש' לעומת הורים מקרב בעלי ההשכלה הגבוהה (24%).
ככל שיורדת הכנסת ההורים כך גובר חששם מתגובה אלימה של הילד למניעת השימוש במסכים. 15% מקרב ההורים בעלי הכנסה גבוהה לעומת 24% מקרב בעלי ההכנסה הנמוכה ; ככל שיורדת ההכנסה כך גדל שיעור ההורים הרואים בניסיון להציב גבולות ביחס למסכים 'קרב אבוד מראש' : 23% מקרב בעלי ההשכלה הגבוהה מול 37% מבעלי ההכנסה הנמוכה.
דת
באופן לא מפתיע, בקרב הציבור הדתי והחרדי השימוש בסמארטפונים בקרב ילדים הוא נמוך : 36% מההורים מקרב הציבור הדתי והחרדי שהשתתפו בסקר סבורים שבאף גיל אין לתת לילד סמארטפון, לעומת 2% בלבד מקרב החילונים הסבורים כך ; למעשה, למעלה משני שליש מההורים החילוניים (69%) סבורים שיש לתת לילדיהם מכשיר חכם עד גיל 10. בעוד ואילו בציבור הדתי והחרדי, מחצית מההורים אינם סבורים כי יש לתת לילדיהם טלפונים חכמים גם אחרי גיל 17.
"שנים ספורות לאחר פריצתם לחיינו הפכה ישראל למובילה עולמית בשימוש במסכים אינטרקטיביים בקרב ילדים ונוער", אומרת עדי פנחס, מנהלת תחום הורות ומשפחה במרכז הישראלי לגמילת ילדים ממסכים. "במקרה הזה, המובילות הישראלית היא מקור לדאגה. העדויות המצטברות במחקר מעידות כי שימוש לא מבוקר במסכים מוביל לא רק לפגיעה באיכות החיים, בלימודים ובחיי החברה של הצעירים, אלא גם משנה את מבנה המוח שלהם בצורה שתשפיע על כל חייהם. אנחנו מציעים היום שיטה בדוקה שנותנת להורים כלים שיסייעו להם להעניק לילדיהם חיים בריאים ומאוזנים יותר, על ידי הפסקת התלות במסכים"
המרכז הישראלי לגמילת ילדים ממסכים הינו גוף ידע ומידע, הסברה וטיפול בנושא של התמכרות ילדים למסכים. המרכז קם על בסיס משנתה של ד"ר ויקטוריה ל. דאנקלי, פסיכיאטרית אמריקאית שעסקה עשרות שנים בנושא של התמכרות ילדים למסכים ופיתחה שיטת טיפול ייחודית. המרכז עוסק בהסברה וביצירת מודעות ציבורית ותקשורתית לבעיית ההתמכרות של ילדים למסכים – סמארטפון, מחשב, טאבלט וכיוב' – ולהשפעתה המזיקה, ומציע תכנית ליווי משפחתי לגמילה ולשינוי אורחות חיים. המרכז מבקש להקנות להורים כלים שיאפשרו להם לנהל את חיי המשפחה בעולם רווי טכנולוגיה באופן מבוקר, אשר יבטיח לילדינו ילדות בריאה ומאושרת.
תגובות
70% מההורים בישראל: ילדינו מכורים למסכים — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>