שבוע הספר 2017 – סקירת ספרים שיצאו לאחרונה
שבוע הספר הפך זה מכבר לחודש הספר, ונראה שעם הספר אוהב היום יותר מתמיד לקרוא, למרות שהיום כמעט כל ספר הופך מהר מאוד גם לוורסיה באמנות השביעית, וזו מוגשת לנו על מגש עם פופקורן.
למרות זאת, כייף לראות את כמות הספרים הנפלאים שמתפרסמים כל הזמן וממשיכים להפתיע עם עלילות מעניינות שמציתות את הדמיון.
לכבוד שבוע הספר, אספנו לכם מבחר של ספרים שונים ומעניינים. אז קחו לכם כמה שעות של ניתוק מכל העומס היומי ופרגנו לעצמכם כמה שעות של קריאה מהנה.
שיבה
(הוצאת תמיר//סנדיק, תרגום: שי סנדיק)
רומן הביכורים עטור שבחים של הסופרת הצעירה יא ג'סי נכנס בין היתר לרשימת עשרת הספרים האהובים על אופרה ווינפרי לשנת 2016 ולרשימת עשרת הספרים הטובים ביותר של מגזין טיים.
"שיבה" מביא את סיפורה של הקהילה השחורה, ומגולל את קורותיהן של שתי אחיות למחצה שנולדו בגאנה במאה ה-18, האחת התחתנה עם אנגלי סוחר עבדים ואילו השנייה נמכרה לעבדות ונשלחה לארצות הברית.
הרומן עוקב אחר הצאצאים של האחיות לאורך שבעה דורות בגאנה, בצל המלחמות, הקולוניאליזם וסחר בעבדים, ובמקביל בארצות הברית, מאחוזות העבדים בדרום, דרך מלחמת האזרחים, מכרות הפחם, ועד הארלם של ימינו.
זהו סיפור היסטורי ואישי על האופן בו אפליה, השפלה וגזענות נצרבות בנשמה של קהילה שלמה.
הרומן זכה בפרס ג'ון לאונרד לרומן ביכורים מטעם חוג מבקרי הספרות בארצות הברית.
יא ג'סי נולדה בגאנה, גדלה בהנטסוויל, אלבמה, ומתגוררת כיום בניו יורק. היא בעלת תואר ראשון בספרות אנגלית מאוניברסיטת סטנפורד ותואר שני מתכנית הכתיבה היוקרתית באיווה, שהעניקה לה מלגת מחקר לכתיבת הרומן.
פִּרקֵי מכונות
(הוצאת אחוזת בית) רומן חדש מאת סלין אסייג, מחברת "צעקה הפוכה" שזכה בפרס שרת התרבות ליצירת ביכורים והיה מועמד לפרס ספיר.
הגיבורה חסרת השם של "פִּרקֵי מכונות" עובדת במפעל "התבנית" לייצור חלקי מתכת. את זמנה היא מעבירה לצד הכַּרסוֹמוֹת והמכבשים, חשופה לצלילים המתכתיים הבוקעים מהם. היא ממעטת לדבר עם הפועלים שסביבה, אך מרבה להתבונן בהם, לתעד את פעולותיהם ולנחש את מחשבותיהם. יותר מכול היא רוצה להצליח "להפוך את המחשבות למילים", לכתוב עליהם, וכך אולי לפרוץ את ההרגשה שהחיים משתקים אותה. הרצון הזה מוביל את הגיבורה להצטרף לסדנת כתיבה ולמצוא אט-אט את המילים שהיא מבקשת.
זהו רומן מאופק ורב-עוצמה, אינטימי מאוד אך מלא בתחושות ניכור, בו משורטט עולם סיזיפי ומכאני שמאיים לסגור על הגיבורה.
סלין אסייג היא ילידת בת ים, בעלת תואר שני בספרות עברית מאוניברסיטת בן גוריון. בעברה עבדה כהנדסאית מכונות. ספרה הראשון "צעקה הפוכה" זכה לביקורות נלהבות, היה מועמד לפרס ספיר וזיכה אותה במלגת "פרדס" של הספרייה הלאומית. איור הכריכה נוצר על ידי האמנית אירית חמו.
לא אנושיים
(הוצאת תמיר//סנדיק. מצרפתית: לי עברון)
מקבץ סיפורים קצרים ועוקצניים מאת הסופר והקולנוען עטור הפרסים פיליפ קלודל. גבר הולך לשירותים ומגלה שאיבר מינו נעלם, גופתו של חסר בית נמכרת כמיצג אמנות, אדם מזמין את חבריו למסיבת התאבדות, נישואים עם דובים ומחנות ריכוז לעניים – נושאים אלו ועוד נכללים באסופת הסיפורים הסאטירית, הסוריאליסטית וחסרת הרחמים "לא אנושיים".
פיליפ קלודל הוא סופר, קולנוען ומחזאי צרפתי. ספריו "הנפשות האפורות", "הדו"ח של ברודק", "הנכדה של מר לין" ו"העץ של בני טורג'ה" זכו בפרסים רבים ובשבחי הביקורת ברחבי העולם. "שקשוק המפתחות", שראה אור בהוצאת תמיר//סנדיק נבחר על ידי עיתון "הארץ" לאחד מעשרת הספרים הטובים ביותר לשנת 2015. הוא כתב וביים ארבעה סרטים לרבות "לאהוב אותך מאז" בכיכובן של אלזה זילברשטיין וקריסטין סקוט תומאס, שזכה בשני פרסי סזאר.
לבנות את הגשר הזה
(הוצאת משכל ידיעות ספרים) ד"ר עליזה בלוך היא אשת חינוך יוצאת דופן. וכל כך למה? בלוך הצליחה לבנות עבור תלמידים שאותם חינכה גשר שהפך אותם מתלמידים "בעייתיים" לבעלי תעודת בגרות, חיילים ואזרחים מן השורה.
אז איך זה שד"ר בלוך הצליחה במקום שבו רבים לפניה נכשלו ועדיין נכשלים? הסוד פשוט. הוא לא פשוט ליישום, אלא אם מחנכים ירצו לנהוג כמוה. כשהם ירצו – יוכלו גם הם לדלג מעל תהומות הקבעונות של מערכת החינוך, ולראות את הילד ואת צרכיו האישיים והייחודיים מעל לכל סטיגמה שדרכה נהוג לראות ולפעול כיום. החינוך שלה – כך אני מסיקה מתוך הספר – לא קונבנציונלי במובן הזה שהיא רואה את התלמיד כילד, כאדם, יחיד ומיוחד, ומכפיפה את המערכת לצרכיו של כל תלמיד שלה.ד"ר בלוך, שזכתה לפרסים רבים על פועלה בתחום החינוך, ניהלה בעבר את תיכון ברנקו וייס בבית שמש וכיום מנהלת את רשת ברנקו וייס.
בספר חדש שיצא לאור -"לבנות את הגשר הזה" – היא חושפת סיפורים אמיתיים תחת שמות בדויים של תלמידים, אשר הצליחו לפרוץ מחסומים של אי-אמון, שלהם עצמם ושל מי שמקיף אותם, לזכות בתעודת בגרות, להתגייס לצה"ל ולהפוך לאזרחים מן השורה.סיפורם של הילדים האלה, גיבורי הספר , שנגד כל הסיכויים עשו זאת, הוא סיפורה של מהפכה וסיפורו של חזון חינוכי שקרם עור וגידים בהובלתה.
השיבה לברלין
(הוצאת פן וידיעות ספרים. מגרמנית: יוסיפיה סימון) לראשונה בעברית, דיוקן של החורבן הפיזי והפסיכולוגי שהמיטה מלחמת העולם השנייה על גרמניה, מאת הנס פאלאדה, מחבר רב המכר "לבד בברלין", במלאת 70 שנים למותו.
הרומן מביא את סיפורו של ד"ר דול, שבשלהי 1945 משמש ראש עיר קטנה בצפון-מזרח גרמניה, תחת כיבוש הצבא האדום. ברחובות המלחמה לכאורה הסתיימה, אבל ד"ר דול חי בפחד מתמיד, ובלילות הוא נרדף על ידי סיוטים על הפצצות, עליו ועל כל גרמניה. כאילו האומה כלואה בתוך מכתש שהותירה המלחמה. הוא נושא בתחושת האשמה הקולקטיבית, אבל יודע שאין בכוחו לתקן אף עוולה או פצע.
בניסיון לשקם את חייהם, נמלטים ד"ר דול ואשתו לברלין, אך חלומותיהם מתפוגגים במהירות כשהם מגיעים לעיר השסועה והמרוסקת, מוכת העוני והאנדרלמוסיה. מותשים, הם מוצאים מפלט בהתמכרות למורפיום, מתמסרים אל הייאוש, רק כדי למצוא מחדש את דרכם בעיר ששרדה את המלחמה. לפני מלחמת העולם השנייה, היו ספריו של פאלאדה אהודים בגרמניה, אך עם עליית הנאצים לשלטון, נכנסו לרשימה השחורה של המשטר.
מבין ספריו שראו אור בעברית וזכו לביקורות משבחות: "גוסטב איש הברזל", "השתיין", "בארצי הזרה לי".
תאמינו או לא
(הוצאת ידיעות ספרים) מותחן סוחף מאת מירי וורצל המתרחש בתל אביב של שנות ה-80'. מפגש מקרי בין שני אנשים, הנמצאים בשני קצות הסקלה החברתית, שואב את שניהם לפענוח סוד אפל מהעבר. צעירה איטית ומשונה, עובדת זוטרה במשרד עורכי דין, מתמוטטת במזנון של בית המשפט. לעזרתה נחלץ עורך דין יפה תואר ומקים אותה על רגליה. בעזרת עבודה קשה ולא מעט אינסטינקטים בריאים, יחשפו השניים במהירות מסחררת שרשרת של סודות, שקרים, מזימות ופשעים שיכו את עולם המשפט בתדהמה, בפרשה שתזכה לכותרות בעיתונים ותכונה "סקס, שקרים וטייפ רקורדר".
מירי וורצל, עורכת דין שמתמחה ברשלנות רפואית, החלה לכתוב את ספרה הראשון ב-1987 נטשה אותו וחזרה לכתיבתו לפני כשנה. וורצל היא אלמנתו של שלומי, בנה המנוח של הסופרת שטרייט וורצל, אם לשניים וסבתא לאחת, ומאחוריה גם 15 שנות ניסיון בענף הפרסום.
היום בתוך הבלגן
(הוצאת תמיר//סנדיק. מצרפתית: רוני אפרת) זוכה פרס ז'נבה לרומן הביכורים הטוב ביותר לשנת 2016, מאת גיום ריס.
רומן עוקצני ומשעשע על חיים משותפים בתקופה שמנסה ליצור קשרים בין יחידים בכל דרך אפשרית: אתרי מטיילים, טיסות מוזלות, אביזרים טכנולוגיים ואנגלית כשפה בינלאומית.
לואיז בת השלושים רוצה לראות את העולם, אך עבודתה אינה מאפשרת לה לצאת למסעות ארוכים הרחק מז'נבה בה היא חיה. לכן היא מחליטה להביא את העולם אליה: לואיז רושמת את הדירה הגדולה בה היא מתגוררת עם אחיה באתר שיתופי למטיילים, ומציעה להם להתארח בביתה ללא תשלום. אלא שמהר מאוד מוצאים את עצמם לואיז ושני אחיה דחוקים בדירה עם חמישה-עשר אורחים קרואים יותר ופחות, כשבחוץ סערת שלגים שכמוה לא נראתה מאז ימי המבול. ובשעה שחלונות ותריסים נעקרים ממקומם ואמצעי קיום חיוניים מפסיקים לפעול, מתגלים החיים בתיבת הנוח המודרנית הרבה פחות נוחים והרמוניים מכפי שמי מהם ציפה.
ברומן הביכורים שלו מעלה גיוס ריס שאלות בנוגע לתקשורת והיעדרה בעולם של ימינו ובנוגע למקום שממלא העבר בבניית ההווה.
תגובות
שבוע הספר 2017 – סקירת ספרים שיצאו לאחרונה — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>