צום יום כיפור: מה משמעות הצום על גופנו?
בסוף השבוע ניכנס לזמן של חשבון נפש, נחשוב על השנה שחלפה במטרה לשפר את הליכותינו לקראת השנה הבאה.
יום כיפור הוא יום שבו, על פי המסורת, נחתם דינו של האדם, והוא מתחיל חדש ונקי את השנה החדשה. צום יום הכיפורים נבדל משאר הצומות ביהדות כיוון שהוא נחשב כיום חג ולא יום המציין חורבן ואבל.
ומה לגבי הצום עצמו, מבחינה גופנית? שני ששון, דיאטנית קלינית בסטודיו סי, מסבירה מה קורה לגופנו בצום:
כאשר אנו מנועים מלהכניס לגופנו מזון, תחול ירידה ברמת הסוכר המצוי בדם. גם הסוכר שנאגר בגופנו מהארוחות הקודמות יתפרק וינוצל לאנרגיה. ישנם איברים בגוף, כמו המוח וכדוריות הדם האדומות, אשר יכולים להשתמש רק בסוכר (גלוקוז) על מנת להתקיים. כאשר מתחילה להיגמר אספקת הסוכר, גופנו יחל לפרק רקמת שומן ויחל לייצר גופיפי קטו, אשר מטרתם העיקרית היא להזין את המוח. פירוק של רקמת השריר יגיע רק לאחר זמן של ימי צום רבים, ולכן הסיכוי להגיע לפירוקו במהלך צום של יום אחד הוא נמוך מאוד.
עלייה של כ-8% במספר הלידות
היעדר בנוזלים ואנרגיה לגופנו יוצר מצב של חיסכון באנרגיה. גופנו ינסה לחסוך בכל פעילות מואצת של הוצאת אנרגיה על מנת לשמור על תפקוד המערכות החשובות. עקב כך, אנשים רבים יחושו במהלך הצום בעייפות ובחולשה. כמו כן, קיימות אוכלוסיות סיכון אשר רגישות למצב של צום בהשוואה ליתר האוכלוסייה. דוגמא לכך היא קשישים ונשים בהריון, אשר מצויים בסיכון רב יותר להתייבשות.
ממחקר שנעשה בבית חולים סורוקה, בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון, נמצא כי קיים סיכון גבוה ללידה מוקדמת במהלך הצום. הסיבה לכך היא ככל הנראה הורמון אשר מופרש על מנת להוריד את כמות השתן ולמנוע התייבשות. הורמון זה דומה להורמון אחר המאותת לגוף כי הגיע הזמן ללדת, ולכן הגבלת נוזלים עלולה לעודד צירים ולידה מוקדמת. עוד נאמר במחקר כי מדי שנה חלה עלייה של כ-8% במספר הלידות ביום כיפור וביום שלאחריו לעומת שאר השנה.
איך להקל על עצמנו בצום?
על מנת לעבור את הצום על הצד הטוב ביותר, הקפידו על מספר כללי בסיס לפני הצום ולאחריו:
1. שתו מים לאורך כל היום לפני כניסת הצום. הקפידו על כוס מים מדי שעה על מנת למנוע התייבשות במהלך הצום עצמו.
2. אל תחכו לארוחה המפסקת על מנת לאכול. ביום שלפני הצום איכלו לאורך כל היום ארוחות קטנות.
3. איכלו דברים משביעים במהלך היום, ובעיקר בארוחה המפסקת – שומנים כמו טחינה, אבוקדו ואגוזים, פחמימות מורכבות כמו לחם מקמח מלא, אורז מלא וקטניות. הוסיפו לארוחה גם ירקות אשר מכילים כמות נוזלים גבוהה וחלבון מן החי כמו עוף או בשר – כל אלו עשויים לסייע לתחושת שובע לזמן ארוך.
4. הימנעו ממזון מלוח ומשתיית משקאות המכילים קפאין על מנת להוריד את תחושת הצמא והצורך בשירותים.
5. יש לשבור את הצום עם ארוחות אשר אין בהן כמויות גדולות של שומן על מנת להקל על תהליך העיכול שמתארך כאשר אוכלים כמויות גדולות של מזונות שומניים – ניתן לאכול מרק, לחם, ביצים ועוף רזה.
תגובות
צום יום כיפור: מה משמעות הצום על גופנו? — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>