"פלא" – עדות פואטית של נשיות
"פלא" – ספר השירים השני של איריס אליה כהן, לא עושה הנחות לאף אחד – לא למושא השירים ולא לקוראים. גם לא לכותבת. הוא מעלה, בסגנון ישיר וחושפני, את התחושות הקשות והנוקבות של אליה-כהן אל מול נקודות החיים שלה.
זהו ספר נשי, שגברים יוכלו להציץ בו אל נבכי נפשה של האישה, אל מה שלעתים מספרים בשיחות חולין ובשיחות סלון – הריון, לידה – אבל לפעמים הגברים אולי מעדיפים לא להקשיב, שהרי כולנו יודעים שלו הגברים היו נושאים על עצמם את חובת ההריון והלידה, האנושות היתה נכחדת מזמן, או לפחות היינו יכולים למצוא פיסה של חול על חוף הים באוגוסט.
פלא לא עושה הנחות לאף אחד. אליה כהן לא מרחמת – היא חופרת לעצמה בנשמה, כמגישה מניפסט כועס על מה שעבר עליה, והיא מגייסת את הקוראים להיכנס אל סודות כמוסים, אל מאחורי הקלעים הנשיים.
הוא לא ספר פשוט, פלא, אבל מי אמר שהחיים פשוטים? לפעמים צריך להסתכל למצייאות בעיניים, ואם אליה כהן יכולה לקבץ את האמיתות האלה לספר – הרווחנו.
פלא – פואמות ושירים הוא ספרהּ החמישי של איריס אליה כהן וקובץ השירים השני פרי עטה, המכיל שלוש פואמות ושני מחזורי שירים.
הפואמה המרכזית – "יולדות", נכתבה במשך 20 שנים, ומתארת את לידת בתה הבכורה, את 36 השעות שעברו עליה בספטמבר 1996. זוהי עדות פואטית נוקבת שמעלה שאלות רבות בנוגע ליחס בין רפואה למגדר, שליטת האישה על גופה, וביחס לתקנות וההבניות החברתיות בעת היריון ולידה. זהו מרחב שלא דובר בו עד עתה ובוודאי שלא בצורה נוקבת שכזאת.
אישית ככל שהיא, מעלה הפואמה שאלות אוניברסאליות נשיות רבות על היחס בין רפואה למגדר, שליטת האישה על גופה, תקנות וההבניות חברתיות בתקופת ההיריון ובשעות הלידה ועוד. הסופרת מתארת את טראומת חווית הלידה הראשונה של המשוררת בבית החולים, במרחב שהוא רובו ככולו גברי.
הפואמה השנייה – "הודו", מתארת מסע – מיסטי ורוחני בחלקו – לקוצ'ין שבדרום הודו, משם עלו הוריה בראשית שנות החמישים. הפואמה מדברת את חוויות ההגירה של משפחתה ואת החיפוש שלה אחר בית. זוהי פואמה ראשונה מפי משוררת ישראלית הודית.
הפואמה השלישית – "שיעורים בפרידה" מתארת פרידה מאהוב נפשה ואת השנה שאחריה.
איריס אליה כהן, סופרת, משוררת, פובליציסטית ופעילה חברתית, היא כלת פרס ראש הממשלה ליצירה לשנת 2015. ספרה "מַכְּתוּבּ" זכה בפרס שרת התרבות ובפרס רמת גן 2012; ספריה "דושינקָא, נשמה" ו"גלבי" נמנו שניהם עם תריסר המועמדים לפרס ספיר.
תגובות
"פלא" – עדות פואטית של נשיות — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>