איך לבחור פירות יבשים בריאים?
טו בשבט הגיע, ולקראת טו בשבט, הפירות שלנו עוברים ייבוש, כזה שהעץ שגדל עליו לא יזהה אותו, וזאת לטובת המסורת, אז נהגו בני ישראל ללכת כברת דרך ארוכה בתלאות מזג האוויר. כך שמבחינה זאת, ניתן לציין את חג האילנות גם באכילת פירות טריים, אבל אין כמו מסורת כדי להרגיש אווירה של חג.
"בתהליך הייבוש מאבד הפרי כ-85% ממשקלו, כך הוא מקבל את הטעם העז והמתוק יותר בהשוואה לפרי הטרי, זאת מכיוון שהריכוז של הסוכרים בו גבוה יותר", מסבירה שני ששון, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי . "בדומה לריכוז הסוכרים, כך גם ריכוזם של מרכיבים אחרים – ריכוז האשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום יהיה גבוה יותר, וכך גם כמות הסיבים התזונתיים. לעומת זאת, ויטמין C נכחד כמעט לחלוטין בתהליך הייבוש של הפרי מכיוון שהוא ויטמין מסיס במים. מבחינת קלוריות, אם נשווה 100 גר' פרי טרי ל-100 גר' פרי מיובש, נמצא הבדל של פי 5 קלוריות בפרי המיובש.
כאשר מדובר בפרי הטבעי שרק יובש, תכונותיו יטיבו עם בריאותינו, אולם, הנראות של הפירות היבשים פחות מושכת, בעיקר כאשר מדובר בצבעו של הפרי, מה שגורם לתעשייה לערוך תיקון לצבע ולהוסיף בתהליך הייבוש חומרים כמו גופרית דו זרחתית (E220) שעשוי לגרום לתגובה אסמטית לאנשים עם מחלות נשימה כרוניות, טרטזין (נאסר לשימוש בארה"ב) ויילו סנסט אשר מבליטים אותו ובכך הופכים את הפרי למושך יותר על המדף, אך בריא פחות.
בפירות יבשים כהים יותר לא הוספו חומרים מתקני צבע, ולכן הם עדיפים.
דרך נוספת לשיפור הטעם היא הוספת סוכר אשר מצוי כמעט בכל הפירות היבשים, אך בעיקר בפאפיה, אננס, קיווי וגם בצימוקים אשר בהם מוסף חומר זיגוג החשוד כגורם מסרטן. גם כאן, חפשו את הפירות ללא תוספת סוכר, גם כך הפרי עצמו מתוק. דרך להוריד את כמות החומרים המשמרים והסוכרים המוספים היא לשטוף את הפירות או להשרות אותם במים רותחים.
במידה שאכן נעשה בחירה מושכלת ונחליט לבחור את הפירות היבשים אשר לא עברו שינויים ותיסופים כימיים (על ידי קריאה של תוויות המזון), נוכל ליהנות מיתרונותיהם הבריאותיים.
העובדה שפירות יבשים מכילים סוכר באופן מרוכז יצרה חשיבה הגיונית כי אכילת פרי מיובש מעלה את כמות הסוכר בדם באופן דרסטי, אולם מחקרים מראים כי דווקא הפיק בעליית הסוכר בדם נמוך עד בינוני, וזאת כנראה עקב העובדה שהפרי מכיל כמות רבה של סיבים תזונתיים, תרכובות פנוליות, וטאנינים, אשר פועלים גם כאנטי אוקסידנטים, אשר מסייעים לנו לשמור על סטאטוס בריאותי תקין.
בנוסף, צריכה של 40 גרם ביום (הנחשבים כשתי מנות פרי) של פירות יבשים מספקת כמות של מעל ל-9% מצריכת הסיבים היומית הנדרשת – כאשר הסיבים ידועים כמסייעים לפעילות מעיים תקינה, וכ-4% מצריכת האשלגן הנדרשת – כאשר אשלגן ידוע כמסייע בהורדת לחץ דם ובתפקוד לב תקין.
בנוסף לכך, למרות הכמות הקלורית הגבוהה יותר המצויה בפירות יבשים, מחקר אשר הישווה בין אנשים הצורכים פירות יבשים בכמות של 1/2 כוס מדי יום לאנשים אשר לא צורכים אותם מצא כי אנשים אשר צרכו פירות יבשים צרכו כמות פחותה של שומנים מוקשים, סוכרים מוספים ואלכוהול. בנוסף לכך, אפילו נמצא כי הן המשקל והן היקף המותן (אשר מהווה מדד להשמנה מורבידית) היו נמוכים יותר בקרב צרכני הפירות היבשים.
אכלו פירות יבשים, אך גם פירות טריים, שלהם הרכב שונה מעט מהפירות המיובשים. חפשו את הפירות היבשים האורגניים והטבעיים ותוכלו ליהנות מטעמם ומסגולותיהם הבריאותיים.
זכרו כי למרות מתיקותם הגבוהה, הם מלאים בסיבים ומינרלים המסייעים לנו לשמור על מצב בריאותי מאוזן ועל סטאטוס משקלי תקין, ולכן יש להעדיף אותם על פני ממתקים – כי אין דבר טוב יותר מלאכול את הממתקים של הטבע.
תגובות
איך לבחור פירות יבשים בריאים? — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>