מעבר למזון מוצק
אז אחרי שעברנו את הקשיים והצלחנו להניק, או שוויתרנו ועברנו לתת לתינוק שלנו תחליף חלב, הזמן עבר מהר (נהננו!) והגיע הזמן לשלב בתזונת תינוקנו מזון מוצק. "מוצק" כאשר בפועל מדובר למעשה במזון מעוך…מהו המזון המוצק? המזון הראשוני על פי ההמלצה יהיה מורכב מירקות, מבושלים כמובן.
בהתחלה אנחנו מדברים על חשיפה בלבד ולא על תחליף לארוחה. כלומר, המזון המוצק (/המעוך) יינתן כחצי שעה לאחר ארוחה. נתחיל בחשיפה אחת ביום.
מתי מתחילים?
משרד הבריאות משנה מדי פעם את המלצותיו. לעתים ההמלצה היא לגיל חצי שנה, ולעתים ל-4 או 5 חודשים. כדאי להתייעץ עם אחות טיפת חלב לפני שמתחילים לתת מזון מוצק. גיל התינוק מהווה סמן דרך לבשלות מערכת העיכול ולפעולות הבליעה. יש דעות לפיהן לא כדאי להתחיל באכילת המזון המוצק לפני גיל חצי שנה, ואולם לפי דעה אחרת, דחיית ההתחלה לחשיפה למזון מוצק עלולה לגרום לקושי ולהתנגדות התינוק, ועל כן מומלץ להתחיל מוקדם ובחשיפה הדרגתית.
אז עם מה מתחילים, וכמה?
אל תצפו בהתחלה שהתינוק יאכל יותר ממספר צנוע של כפיות, אפילו 3-4 כפיות ייחשבו כ"ארוחת טעימות". בהדרגה תועלה הכמות והילד יאכל יותר עד אשר ארוחת המוצקים תוכל כבר להחליף ארוחה של מזון תינוקות (תמ"ל).
ההמלצה היא להתחיל בירקות מבושלים ולא בפירות, על מנת שלא להתחיל בחשיפה למאכלים מתוקים. כך גם מומלץ לא להתחיל בירקות מתוקים כגון דלעת, גזר או בטטה, אלא בירקות כגון קישוא או אפילו בתפוח אדמה.
איך להאכיל?
בשלו את הירקות ליד הילד ודברו איתו – "תראה, הנה אבא מבשל ליואבי תפוח אדמה יא, איזה טעים". אפשר לשלב שירה וסיפור ולהפוך את הארוחה למהנה.?
אם הילד מתנגד לאכול אל תלחצו עליו. החוויה צריכה להיות חיובית. אם התינוק יורק את האוכל ייתכן שהטעם לא ערב לחכו, נסו לגוון במאכל אחר.
גם אם הילד אוהב את המזון, אל תכינו בכל יום את אותה ארוחה בדיוק, גוונו ושלבו ירקות שונים במרק או בתבשיל.
אל תושיבו את התינוק לשולחן כאשר הוא עצבני או חסר מנוחה. חשוב שהתינוק ייגש לארוחה כאשר הוא רגוע ונינוח.
עם המעבר למזון מוצק, דאגו שהילדים ישתו יותר מים.
אל תתנו לילד ממתקים או מעדנים מתוקים גם אם יש אחים גדולים בבית שאוכלים אותם.
הארוחה צריכה להיות נעימה, אפשרו לילד להושיט את ידו, לגעת, לטבול אצבעות ואף למרוח את משטח ההאכלה ואת בגדיו. התהליך חשוב להתפתחות הילד.?
זכרו שכמו בכל תהליך אחר, כמו בהנקה, בזחילה ובדיבור – לכל תינוק יש את קצב ההתקדמות שלו. כל תינוק מגיב למעבר למזון החדש בדרך אחרת וברמה אחרת של טבעיות או התנגדות. לכו עם תינוקכם בקצב שלו.
תגובות
מעבר למזון מוצק — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>