למה הילד שלי ביישן?
ביישנות אצל ילדים יכולה לנבוע ממספר סיבות. הילד שלך יכול להיות דומיננטי ופעיל בבית אך להימני מפעילות ואולי אף מדיבור מחוץ לבית, גם אם מדובר במקום המוכר לילד, כמו בית הספר או הגן או בביקור משפחתי. ילד ביישן אולי יתקשה להשתלב בסיטואציות חברתיות ויעדיף להישאר כצופה מהצד, גם אם כן ירצה השתתף.
הילד הביישן יפגין חשש ממפגשים חברתיים, בעיקר מסיטואציות חדשות או ממפגש עם ילדים או בוגרים זרים או לא מוכרים מספיק.
ייתכן כי הילד לא יהיה כלל מעוניין במפגש, אך ייתכן כי ירצה לקחת חלק במפגש, אך יגלה חששות.
ביישנות עלולה להתפתח למקומות נוספים כגון הערכה עצמית נמוכה, ביטחון עצמי נמוך, ועקב התנהגות נמנעת אף להגיע לסיטואציות של דחייה חברתית שהילד יסבול ממנה. על כן אל תפחיתו בחשיבות הנושא. ביישנות ניתנת לטיפול ועבודה עצמית, ואתם יכולים לסייע לילד שלכם להתגבר על הביישנות שלו.
כיצד ניתן לסייע לילד ביישן?
* לפני מפגשים חדשים, הכינו את הילד לקראת המפגש. תארו לו היכן מתקיים המפגש, מי צפוי להגיע, תוכלו גם להראות לילד תמונות של המשתתפים. ספרו מה צפוי להתרחש במהלך המפגש וכמה זמן פחות או יותר צפוי להימשך המפגש. הכנות אלו יורידו את רמת הלחץ והחרדה של הילד.
* אל תימנעו מניהול מפגשים, גם לא עם מפגשים עם אנשים חדשים או זרים. אל תנסו "לחסוך" חששות מהילד על-ידי הימנעות. הימנעות רק תדחה את ההתמודדות לזמן מאוחר יותר. הדרך הטובה ביותר להתגבר על החששות היא לקיים את המפגשים ולהיווכח שהמפגש יכול להיות נעים ולא מפחיד.
* בתחילת המפגש אפשרו לילד להתאקלם במרחב. נסו למצוא פינה שבה יהיה נוח לשבת ולבחור פעילות שאפשר להצטרף אליה.
* במהלך המפגש עצמו בדקו עם ילדיכם – אך לא יותר מדי פעמים – אם הוא בסדר, אם הוא מרגיש בנוח.
* במהלך המפגש צפו בילד מרחוק ובדקו אם הוא נראה נינוח או לחוץ.
* אם הילד "נדבק" אליכם עודדו אותו למצוא פעילות מעניינת שיוכל לעשות לבד, אך אל תלחיצו אותו לעשות זאת אם הוא עדיין לא מוכן לכך.
* אם הילד נצמד אליכם במהלך המפגש אל תפגינו כלפי כעעס ואל תביכו אותו, זה רק יגרום לו להתבייש יותר.
* השתדלו לקיים מפגשים עם אנשים נינוחים ועם ילדים שהילד מוצא מכנה משותף איתם.
* לפני מפגשים מרובי משתתפים נסו להפגיש את ילדיכם עם ילד אחד שצפוי להגיע במפגש הגדול כך שבמפגש מרובה המשתתפים ילדכם יוכל למצוא את הילד המוכר כגורם מחזק.
* למדו האם יש סיבות מסויימות שגורמות לילד שלך להרגיש נבוך – אולי תמצאו סיבות שתוכלו להיערך אליהן מראש ולטפל בהן
* דברו אל הילד באופן חיובי ותנו לו מסרים מחזקים. אל תפילו את רוחו. אל תגידו לו להשתנות. הוא לא יוכל להשתנות רק כי ביקשתם. עודדו אותו. ספרו לו שגם אתם מתביישים לפעמים.
* אם הילד משתתף בפעילות, משחק ומדבר, עודדו אותו, אך לא בצורה מוגזמת.
* אם אדם מבוגר פונה אל ילדכם בשאלה והוא מתבייש לענות, אל תענו במקומו ואל תלחצו עליו להשיב.
ביישנות היא תכונת אופי. כבדו את ילדכם על כל תכונותיו. אם הביישנות שלו נראית לכם ככזו שמגבילה אותו, פנו לאיש מקצוע כמו פסיכולוג או יועצת בבית הספר כדי לקבל הצעות כיצד לעזור לילד להתגבר על ביישנותו.
תגובות
למה הילד שלי ביישן? — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>