כל מה שרציתם לדעת על סוכרת
אם נבצע שינויים בתזונה ובאורח החיים שלנו, אנו יכולים למנוע את התפתחות מחלת הסכרת כשהיא במצב טרום סוכרתי. לרגל יום הסכרת הבינלאומי שצוין השבוע, ד"ר אולגה רז עוזרת לנו להבין כיצד.
אובחנה אצלך סוכרת או טרום סוכרת? שינוים בתזונה ובאורח החיים יעזרו לך לאזן את המחלה הקיימת או למנוע או לדחות אותה במידה שהיא עדיין במצב של טרום סוכר.
בעבר האבחון היה מאד פשוט, הבחנה בין שני סוגים: סוכרת מסוג 1, מחלה אוטואימונית שתוקפת ילדים וצעירים, וסוכרת מסוג 2, שתוקפת מבוגרים ועוברת בתורשה. היום ברור שהמצב יותר מסובך:
סוכרת מסוג 2 תוקפת גם ילדים
ישנם סוגי סוכרת שהתגלו רק במאה ה-21 שיש בהם סימנים של סוכרת סוג 1 ו-2 ש"מעורבבים" בצורות שונות (MODY ו-LADA)
ישנה סוכרת הריון, והיא שכיחה הרבה יותר ממה שחשבו פעם
כתבות קשורות: יש לך סכרת הריון ?
ישנו מצב של טרום סוכרת – מצב בו הסוכר בצום עדיין תקין, אבל התהליך הסוכרתי כבר פועל ופוגע.
סוכרת היא מחלה כרונית, ובדומה לרוב המחלות הכרוניות, היא מתחילה זמן רב לפני שהיא מתפרצת.
95%-90% המקרים הם סוכרת מסוג 2 וטרום סוכרת, ובהם נתמקד הפעם.
אבחנה מוקדמת של סוכרת/טרום סוכרת וטיפול נכון בה הם הגורמים המכריעים למניעת התפתחות המחלה או לדחייתה לגילאים מבוגרים יותר.
לזיהוי המחלה חשוב לדעת שסוכרת היא אחות תאומה של השמנה. אי לכך, טיפול בהשמנה וירידה במשקל יקטין משמעותית את התפתחות הסוכרת וישפר את המצב הבריאותי במידה שהמחלה כבר קיימת.
תזונה מותאמת אישית מסייעת בהורדת רמות הסוכר ו-HbA1c (בדיקת המוגלובין מסוכרר). במקרים של סוכרת גלויה, תזונה מותאמת אישית מקטינה את מינון התרופות והאינסולין ומאפשרת לאכול אוכל טעים, בריא, עשיר בפחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך ולא מחייבת להכין אוכל מיוחד, כך שאפשר לאכול עם המשפחה, במסעדות ובאירועים, רק בהבנה ובתכנון נכון.
אחת המטרות החשובות בתזונה לסוכרת היא למנוע את העלייה ברמת האינסולין אחרי הארוחה עד כמה שאפשר. הכללים הבאים משרתים את המטרה ועוזרים לשמור על רמות האינסולין והסוכר בדם ברמה יחסית אחידה, בלי שינויים קיצוניים, אשר הם אלה שמגבירים את נזקי הסוכרת ומקשים על טיפול בה ועל הירידה במשקל.
דגשים תזונתיים לטיפול ולאיזון במצבי סכרת וטרום סכרת
1. תזמנו נכון את הארוחות: הקפידו לאכול ארוחות קטנות כל 4-3 שעות, גם אם אינכם רעבים
2. בחרו פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך: לחם דגנים מלא (שיפון/חיטה /שעורה/ כוסמין/קל), אורז בסמטי/מלא, פסטה מקמח דורום/מלאה, קינואה, כוסמת, בורגול, שיבולת שועל, קטניות (עדשים, שעועית לבנה או חומה, אפונה, גרגרי חומוס, פול, עדשים).
3. צמצמו ואף הימנעו מצריכת סוכרים ופחמימות בעלות מדד גליקמי גבוה: עוגות, עוגיות ושאר דברי מתיקה, סוכר, דבש, סילאן, אגבה, מיצים טבעיים ומשקאות ממותקים, אורז פרסי, אטריות, פתיתים, סולת, לחם לבן, פיתה, תפו"א, דגני בוקר למיניהם וחטיפים.
4. בארוחות בשריות בחרו בסוגי בשרים רזים: הודו, עוף ללא עור, דגים, בקר רזה, כמו סינטה ופילה.
5. עדיף לאכול את המנה הבשרית בתוספת ירקות בלבד. מאחר שחלבונים מעלים את רמות הסוכר והאינסולין במידה פחותה, הכמות יכולה להיות גדולה באופן יחסי.
6. אכלו שפע ירקות במגוון צבעים, מינים וצורות, עם ובין הארוחות ובכל צורת הכנה: מאודים/מוקפצים/סלט/מרק/אנטיפסטי וכו' מותר לאכול גזר וסלק למרות טעמם המתוק, אך כדאי לבדוק פעם אחת את רמת הסוכר לאחר האכילה, וזאת משום שישנם אנשים לא רבים אומנם, שרמת הסוכר עלולה לעלות אצלם בשל אכילת גזר וסלק.
7. שלבו שמנים ושומנים בריאים: 3-2 כפות ואף יותר שמן זית או קנולה ליום וכן אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים בכמויות מותאמות.
8. הימנעו משומנים רוויים ומוצרים המכילים שומן רווי: חמאה, מוצרי חלב עתירי שומן, שמנת, קצפת, בשרים שמנים (כבש, צלעות, אנטרקוט, נקניקים, נקניקיות, כבר ואברים פנימיים אחרים)
9. הקטינו צריכת שומנים רב בלתי רווים: כמו חמניות, תירס, חריע וכדומה
10. אכלו מוצרי חלב עד 5% שומן
11. אכלו פירות בהגבלה לפי התאמה אישית
12. הקפידו על שתייה מרובה ללא סוכר: כ-10 כוסות נוזלים ליום – מים, סודה, משקאות דייאט, קפה, תה וחליטות צמחים. ניתן להשתמש בממתיקים מלאכותיים או בסטיביה
12. בצעו פעילות גופנית סדירה: בהתאם ליכולותיכם
13. הקפידו על 7 שעות שינה בלילה
14 שלבו כמה מזונות ייחודיים כמו: קפה (קשור להפחתת סיכון לסכרת), קינמון (קשור לשיפור באיזון הסוכר).
15. לעתים קרובות קיים צורך בתוספי התזונה: לדוגמה מגנזיום (נוטה להיות בחסר בקרב סוכרתיים) קיים במזונות כמו ירקות ירוקים, קטניות ודגנים מלאים. וכן ויטמין B12, ואחרים, רק לאחר התייעצות עם תזונאית קלינית.
הטיפול בסוכרת וטרום סוכרת צריך להיות מותאם אישית, התאמה הנעשית על ידי דיאטנית קלינית שמתמחה בנושא, המטופל חייב מעקב תזונתי, התנהגותי ורפואי. המעקב כולל בדיקות דם וטיפול תרופתי במידת הצורך אשר מורידים את הסיכונים של מחלה זו שפעמים רבות מטעה.
ד"ר אולגה רז היא ראש תחום תזונה קלינית, מייסדת המחלקה למדעי התזונה אוני' אריאל והמחלקה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, מפתחת דיאטת הלחם ומחברת הספר "דיאטת הלחם: השיטה והמתכונים להרזיה ולחיים בריאים"
תגובות
כל מה שרציתם לדעת על סוכרת — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>