כיצד לבנות ביטחון עצמי אצל ילדים
ביטחון עצמי הוא מונח סובייקטיבי ומתעתע. אנשים מצליחים, עם רשת חברים איתנה, נתפסים גם כבעלי ביטחון עצמי גבוה, גם אם לעתים התדמית החזקה והבטוחה מסתירה את תחושת חוסר הביטחון או תחושת הנחיתות שהם חשים. אין ספק שילדים עם ביטחון עצמי מקובלים יותר בחברת ילדי הכיתה. האם ביטחון עצמי הוא נתון, או שאפשר להגביר את הביטחון העצמי אצל ילדים?
ביטחון עצמי הוא מונח סובייקטיבי, המגדיר כיצד הילד תופס את עצמו. התחושה של ערך עצמי יכולה להשתנות בשלב זה או אחר בחיים. לכן ילדים הסובלים ממחסור של ביטחון עצמי יכולים לשנות זאת על ידי טיפול אצל איש מקצועי מתאים שיכול לעשות שינוי משמעותי.
תחושת ביטחון נבנית עם יכולת המסוגלות של הילד. המחשבה שאני יכול מטפחת את תחושת המסוגלות האישית ואת האמונה של הילד בסיכוי שלו להצליח. ביטחון עצמי יגרום לילד למרות החששות, ואף יעלה את הסיכוי להצליח. ביטחון עצמי יסייע לו להתמודד טוב בהרבה עם אתגרים הניצבים בפניו.
חוסר ביטחון ומסוגלות
כבר כשהילד מבקר בגן מתעורר אצלו לא פעם החשש שיצחקו עליו או שלא יצליח לעמוד במשימה שניתנה, גם אם מדובר בדבר פשוט כמו לצייר ציור או בקפיצה.
לאחר מכן, במהלך שנות הלימוד בבית הספר, הילד חסר הביטחון יחשוש לשאול שאלה מהפחד שיידעו (הן ילדי הכיתה והן המורה), שהוא לא הבין או יצחקו עליו. בדומה, הוא יחשוש לגשת למטלות כגון שיעורי בית מהחשש שלא יצליח או שירגיש שאינו יכול ללמוד את החומר למבחן והחשש הוא שהוא יוותר מראש עוד לפני שניסה. גם בבית חוסר הביטחון יכול להיות כר להשוואה עם אחים – האם אני אצליח כמו אחי? האם אני עומד בציפיות של הוריי?
תחושת המסוגלות היא הבסיס לביטחון עצמי. כל הורה צריך לשאול את עצמו האם הוא מעביר את המסר לילדיו שהם מסוגלים לבצע משימות בעצמם ושהם אינם תלויים בו או באישורו לכל עניין. כאשר ילדכם מגיע הביתה וצריך להכין מטלה, אל תקפצו מיד לעזור לו. כאשר אתם רצים לעזור לו אתם משדרים את המסר שהוא אינו מסוגל לפעול לבד ושהוא זקוק לעזרתכם.
בדומה לכך, אם יש לילד בעיה עם המורה, הוא משתף אתכם על מנת לקבל אמפטיה או עצה. אל תשפטו או תרוצו ותתערבו כדי לפתור לו את הבעיה. חשוב שתשדרו לו שהוא יכול להתמודד עם הבעיה לבד ולפתור אותה, גם אם הפתרון אינו אידאלי או הטוב ביותר שיכול היה להשיג. מה שחשוב הוא הניסיון וההבנה שהוא יכול להתמודד לבד ומסוגל למצוא את הכלים ואת הפתרון בעצמו.
ישנם הורים המנסים לפתור את הבעיה ללא ידיעת הילד, מאחורי גבו. המסר שהורים אלו מעבירים לילד הוא שאנו לא סומכים עליו שיפתור לבד את הבעיה.
חיזוקים חיוביים
קל לנו לבקר אדם, ובמיוחד ילד, עם הקושי שלו. משפטים כמו "אתה לא יכול לבד", "תן לי לעזור לך", "תיזהר, אתה תיפול" וכדומה הם משפטים שמעבירים מסר לילד שהוא אינו מסוגל להסתדר לבד.
לעתים אנו עלולים להתייחס להצלחות של הילד כמובנות מאליהן. דרך טובה וקלה שתוכל לחזק אצל הילדים את תחושת המסוגלות היא חיזוקים חיוביים. חשוב לשים לב ולתת משוב חיובי, משפטים כגון "אני רואה …." הם משפטים המעבירים לילד מסר שאתם נמצאים שם בשבילו וסומכים עליו. גם אם הילד לא מוכשר במיוחד בספורט והוא אוהב את החוג בו הוא משתתף, עודדו אותו ואמרו "אני רואה שהתאמנת ממש יפה, אני רואה שממש השתדלת והתאמצת". יש להתייחס למעשה עצמו ולא לתוצאה, על מנת להגדיל את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי של הילד.
אין גיל מוקדם מדי למתן חיזוקים חיוביים. בגיל שנתיים ילדים מתחילים לגלות את העצמאות ורוצים לנסות לעשות בעצמם וללא עזרה. תנו להם להתנסות והשגיחו מהצד. בנו להם סביבה נוחה ללמוד ולבדוק את היכולות שלהם, גם אם זה לא נוח ומלכלך.
אם הילד חזק בתחום מסוים, עודדו אותו להתמיד בפעילות. ראו מהן החוזקות שלו ואל תלחצו עליו להיות טוב בתחומים שבהם אתם הייתם רוצים שיהיה חזק. כמו כן בדקו שהוא אוהב את התחום ולא עושה זאת כדי לרצות אתכם, ההורים. לעתים ילדים בוחרים תחום פעילות כמו של אחיהם הבוגרים מתוך רצון לחקות או מקרים שהילד נמנע כי זהו תחום של אחיו . עזרו לילד למצוא את התחום האהוב עליו ובו הוא מרגיש שהוא יכול להצליח והוא אוהב את מה שהוא עושה, לא תמיד התחום יצוץ מיד וחשוב לתת לילד להתנסות עד שימצא את הנישה שהוא אוהב והוא יכול להצטיין בו ולהרגיש שהוא מסוגל.
חשוב שתחוו את הילד כילד מוצלח, ילדים מרגישים וקולטים מסרים מעבר למילים ואם אתם ההורים תתפסו אותו כמוצלח ותעניקו לו חיזוקים ואהבה יהיה לו את המקום והיכולת להאמין ביכולות שלו ולהתרכז במסוגלות שלו. בנוסף חנכו את הילדים לנתינה מי שיש לו יכולת נתניה מרגיש בעל ערך. תנו דוגמה אישית לנתינה, בבית לחברים ובהתנדבות לחברה.
תגובות
כיצד לבנות ביטחון עצמי אצל ילדים — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>