חינוך ילדים לעצמאות
חלק מחינוך הילדים שלנו הוא החינוך לעצמאות. החינוך שאנו נותנים היום לילדינו יקבע לא מעט איזה מבוגר יהיה הילד שלנו. אם נחנך אותו לעצמאות – הוא יגדל להיות בוגר שסומך על עצמו ועל יכולותיו ויידע להסתדר.
הבקשה שלנו מילדינו להיות עצמאי מקשה עלינו – הרי הרבה יותר קל לנו לעשות את הדברים בעצמנו בצ'יק – להלביש, להנעיל, להוריד את הצלחת מהשולחן, במיוחד בבוקר כאשר אנו ממהרים ויש לנו עוד דברים לטפל בהם במקביל. נוסף לכך אנו עלולים לחטוא בפינוק יתר אם אנחנו רוצים "רק לעזור" לילד – ולעשות בשבילו ובמקומו. אבל בכך אנו מונעים מהילד התנסות וצעדים לעצמאות. חשוב לאפשר ולעודד את הילד להיות עצמאי ולעשות דברים שהוא מסוגל בעצמו.
כאשר אנו עושים דברים במקום הילד אנחנו גם מונעים ממנו להתאמץ ולהתמודד בעצמו עם קשיים שהוא ייתקל בהם בדרך. כשילד מתנסה לבד הוא לומד ומתפתח.
להפסיק לפנק
הורים עלולים לחוש רגשי אשם, אולי הם עובדים שעות רבות ומרגישים שהם מבלים מעט מדי עם הילד, הורים אחרים עלולים לחשוש שהילד עלול להיפגע הורים אחרים מעוניינים להימנע מקונפליקט ומבקשים לעצמם "שקט תעשייתי", ולכן יעשו למען הילד דברים שהוא יכול ואף צריך לעשות בעצמו.
היזהרו לא ליפול למלכודת הרחמים – "מסכן, קשה לו, אני אעשה במקומו". אם תגוננו עליו היכן שלא נדרש, ילדכם יהיה מפונק. הוא עלול לפתח תחושה תמידית שהכל "מגיע לו" ומותר לו, יהיה קשה יותר להעמיד לו גבולות, יהיה לו קשה יותר להתמודד עם קשיים והוא עלול להפוך לילד חסר ביטחון. ילדים מבינים מהר מאוד שיש מי שיעשה במקומם ולא יפתחו מוטיבציה לנסות להתאמץ ולהשיג בעצמם.
שימו לב להבדל בין לעזור לבין לעשות במקום הילד – זה בסדר לבקש ולקבל עזרה, אך עזרו רק במידה המתאימה ואל תעשו הכל במקום הילד. כשאתם עושים משהו במקום הילד אתם בעצם אומרים לו: "אל תעשה כלום, אנחנו נעשה הכל בשבילך", ועל ידי כך אתם עלולים להעביר לילד מסר סמוי של חוסר מסוגלות ושאין סומכים עליו.
ילד עצמאי הוא ילד שעושה כל מה שהוא מסוגל בכוחות עצמו. הוא לומד שהוא יכול לסמוך על עצמו, שהוא מסוגל לעמוד במשימות ולהצליח בהן, מוכן להתנסות בדברים חדשים ולהתמודד עם אתגרים, כך הוא גם מפתח את הביטחון העצמי שלו ואת את החוסן הנפשי להתמודד עם אתגרים ולהשלים עם כשלונות.
מתי מתחילה העצמאות? מההתחלה, ובכל גיל הרף עולה והילד יכול לסמן וי על עוד הצלחה. פעוט בגיל שנה וחצי יכול לשתות ולאכול בעצמו. אם תעודדו אותו, הוא ילמד להתלבש בעצמו כבר בגיל 4. בכל גיל עודדו את ילדכם לבצע דברים בעצמו ולא להיתלות עליכם.
כיצד לעודד את הילד לעשות את הדברים בעצמו?
* אפשרו – לילדים יש רצון וצורך לעשות דברים בעצמם. כבר בגיל שנתיים הם מגלים את ניצני העצמאות שלהם ומפגינים אותם. אפשרו להם לנסות בעצמם כאשר הם מבקשים, גם אם אתם חוששים מעט (כמובן רק אם לא מדובר בדבר מסוכן) . אם ילדכם הפעוט מבקש למזוג בעצמו את מים מהבקבוק לכוס, אפשרו לו גם אם נשפכים מים על השולחן. אם תמנעו ממנו לעשות את הדברים הוא לא ינסה לעשות אותם שוב בעתיד, מתוך חשש שלא ירשו לו.
* עידוד מילולי – לאחר פעולה שילדכם עשה בעצמו, עודדו אותו ושקפו לו את הפעולה שעשה – איזה יופי! אכלת כל כך יפה!" "הרכבת את הפאזל בעצמך!".
* תרגלו עצמאות כשאתם פנויים – זה לא הזמן ללמד את הילד להתלבש לבד בבוקר כשאתם לחוצים. הקדישו לכך זמן בשעות אחר הצהריים כשהזמן בידיכם
* תנו לילד להבין שאתם כאן לעזרתו ושזה בסדר לבקש עזרה
* אל תעבירו ביקורת ואל תתקנו אם זה לא הכרחי – גם אם הילד עשה משהו בעצמו לא באופן המיטבי שבחו אותו על הניסיון ואמרו לו כל הכבוד
תגובות
חינוך ילדים לעצמאות — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>