הולדת אח
במהלך ההריון ילדך חשוף לבטנך הגדלה. איך תוכלו להכין אותו לכך שתינוק חדש עומד להצטרף אליכם ושהוא הולך לזכות באח קטן? זה תלוי בגיל הפעוט. בגיל שנתיים תוכלו לספר לו שבבטן של אמא יש תינוק, אך הוא זקוק להמחשה ולא יבין את משמעות הצטרפות האח למשפחה רק מהסיפורים על כך.
בסביבות גיל 3 לילד יהיה מושג כלשהו. ייתכן שלחבר או לילדים נוספים בגן נולדו אחים קטנים והוא היה עד לכך והבין שנולד תינוק. בגיל 4 ילד כבר יכול לצפות ולחכות שהתינוק ייוולד.
אבל יום אחד כל השיחות וההכנות יהפכו למציאות – ואת תחזרי הביתה עם התינוק. מה עכשיו? הרבה דברים עומדים להשתנות. אם ילדך הוא עדיין בן יחיד, הרי שעד כה הוא קיבל את כל תשומת הלב ממך ומבן זוגך – ואולי הוא גם נכד ראשון, שזכה להתלהבות מסבא וסבתא שמקדישים לו מזמנם ומרצם. כעת עומדת תשומת הלב להתחלק עם אח קטן.
כזכור לך, כאשר נולד תינוק יש צורך לטפל בו מסביב לשעון, סביר להניח שתחושי עייפה, ואולי חסרת סבלנות לעתים. ייתכן גם שהאח הבכור יצטרך לחלוק עם אחיו לא רק את הוריו, אלא גם את חדרו. אז איך מכינים את הילד לתוספת המשפחתית?
למרות שגדילת המשפחה היא אירוע משמח מאוד ולמרות שהיה פרק זמן די ממושך להתכונן אליו – כדאי לחשוב כיצד לנהוג, איך להתכונן ואיך להסביר. יהיו קשובים לשאלות שלו ולחששות שלו וענו בסבלנות, אל תבטלו את חששותיו או לצייר תמנוה חיובית מדי, אפשר לציין שאמא תהיה עסוקה והתינוק החדש זקוק לאמא.
השפעה ישירה
לידה של אח קטן היא אירוע משמעותי בעבור האח הבכור. האח הגדול יכול להביע את השגותיו בדרכים מגוונות. ילדים מסויימים בוחרים להביע את עצמם באמצעות התנהגות שאינה תואמת את הגיל הכרונולוגי כמו התיילדות והשתטות במטרה להכעיס את ההורה ולמשוך את תשומת לבו (השלילית, אך עדיין ישיג את המטרה). הילד יכול גם לעבור רגרסיה במטרה להבהיר את חוסר שביעות רצונו מהאח החדש. אל תלחצו על האח הגדול אם הוא חווה רגרסיה. ייתכן שירצה לחזור למוצץ או לבקבוק או אף יחזור להרטיב. בתקופה זו חשוב לתת לילד תחושה של מוגנות וביטחון.
* זכרו שילדכם עדיין צעיר בעצמו ועדיין זקוק לעזרתכם ולתשומת לבכם
* תנו לו זמן
* השתדלו לשמור על שגרת יומו ככל הניתן ולהימנע משינויים שאינם הכרחיים. הילד צריך להרגיש שלמרות השינוי הגדול חייו נשארים כשהיו.
* נכון שאתם עכשיו עסוקים יותר. עדיין, הקדישו לו זמן פרטי עם אמא וזמן פרטי עם אבא. אפשר גם למצוא בן משפחה נוסף – סבתא, דוד, שיוכלו לפנק אותו ולהוכיח לו שהוא עדיין רצוי ואהוב. עשו איתו דברים שהואע אוהב – צאו איתו לגן השעשועים לבד בלי אחיו התינוק, או הכינו איתו עוגה.
* תנו לו להביע את עצמו ואת מחשבותיו ורגשותיו. תוכלו לבקש ממנו לצייר ציור לפי בחירתו ובדקו מה מעסיק אותו ומה הוא מבטא.
* שתפו את הילד בעיסוקים סביב התינוק – הוא ירגיש מעורבות. שאלו אותו מה דעתו – האם התינוק יאהב מוצץ אדום או מוצץ כחול? האם התינוק יאהב ארנב או אריה?
* אל תבצעו שינויים קרדינליים בחייו. אם הגיע הזמן להיפרד מהמוצץ לדעתכם – חכו עם זה עוד מספר חודשים. הוא זקוק כעת ליציבות ככל האפשר.
* כשהתינוק גדל מעט, הציעו לו לשחק איתו אך אל תכריחו.
* תנו לגיטימציה לרגשות ולמחשבות שלו והסבירו לו בכל פעם מה המצב – "עכשיו התינוק קטן מאוד מאוד וצריך את אמא הרבה כי הוא עוד לא יודע לעשות כלום". ספרו לו שגם הוא היה תלוי בכם כשנולד.
* אל תקנו לו מתנה "מהתינוק" – הילד שלכם מספיק חכם כדי להבין שתינוק לא קונה מתנות.
* אתם יכולים לקנות לילדכם מתנות אך אל תגזימו – כדי שהוא לא יחוש שאתם מנסים לפצות אותו. אם אתם מנסים לפצות אותו – אתם בעצם אומרים שהוא "מסכן" ושהוא הפסיד וזקוק לפיצוי. ספרו לו שאח שנולד הוא פרס גדול.
* הקריאו לו סיפורים ושירים על ילדים שנולד להם אח קטן.
* הסבירו לו שעכשיו הוא ילד גדול ובוגר ושאתם סומכים עליו. אמרו לו למה "שווה" להיות גדול – אפשר לנסוע בבימבה, אפשר לשחק בבלון, אפשר לקפוץ, אפשר לשחק עם חברים ואפשר להכין ביחד עוגה.
תגובות
הולדת אח — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>