בקשו עזרה מילדיכם
כיצד נפתח את הדימוי החיובי, תחושת המסוגלות ותחושת השייכות של ילדינו?
מאת ורד רחמן
במאמר הקודם הצגתי את נושא השיתוף, שהוא אחד משלוש דרכי החינוך המקדמות. במאמר זה אציג את השתיים האחרות – התייעצות ובקשת עזרה.
נתחיל בהתייעצות. חשבו לעצמכם לרגע: מתי אתם מתייעצים?
התשובה היא כמובן, כאשר אתם מתקשים לקבל החלטות, או כאשר אתם מתלבטים בין מספר חלופות. עם מי אתם מתייעצים? כמובן, עם מישהו שאתם סומכים עליו ומעריכים את דעתו .כאשר אנו גדלים בבית שיש בו מודל של התלבטויות, אנו מלמדים את ילדנו שני דברים חשובים:
ראשית – שזה לגיטימי להתלבט, כי הרי העולם לא מושלם.
שנית – שזה יועיל לנו אם נשמע דעות שונות, שכן תהליך זה מאמן את הילד לחשוב על הנושא מכמה זוויות, לפתח חשיבה בקול בשיקול דעת והבנה כי לא מספיק שאבחר, אלא גם שאקח אחריות על הבחירה שלי.
אווירה של ביחד
במשפחה בה מרבים להתייעץ מתפתחת אווירה של ביחד, הרגשה של צוות שמאפשרת לילדים להפנים ערכים נוספים של אכפתיות, מעורבות ושותפות.
ניקח דוגמה:
כדי לפתח את נושא ההתייעצות כבר בגיל צעיר, ניגשת אימא לילדתה בת ה-4 ושואלת אותה: ״מה לפי דעתך יתאים יותר לשמלה שאני לובשת? השרשרת הכחולה או האדומה?".
לכאורה, התייעצות בבחירה פחות חשובה, אך מה הרוויחה מכך הילדה הקטנה? היא קיבלה דוגמא למודל להתלבטות בקול רם.
שאלות נוספות שבהן הורים עשויים להתייעץ עם ילדיהם בגיל צעיר מאוד הינן: מה ללבוש? איזו מתנה לקנות לחבר? מה כדאי להכין לארוחת ערב?
לא לשכוח להודות לילד
ומה באשר למושג השני שהוצג – בקשת עזרה?
כאן הילד מקבל את המסר שהוא נחוץ ומועיל, שהרי אדם שמעניק עזרה חווה העצמה הכרה בכוחו לעזור ובמשמעות שלו. הילד ירגיש שווה ומוערך, מה שיעודד אותו לרצות להמשיך לעזור.
הורה יכול לפנות לילדו ולשאול אותו: "חמוד שלי, אתה יכול לערוך את השולחן בזמן שאני אכין את האוכל?".
חשוב לבדוק שהילד פנוי, ולהתאים את העזרה לגיל וליכולת של הילד, ובסופו של מעשה להוקיר תודה לילד על עזרתו.
לסיכום, ניתן לומר כי נושא המודלינג שאנו משמשים לילדינו חשוב ביותר בהתייעצות ובבקשת עזרה. הורה שמרשה לעצמו לבקש עזרה או להתייעץ הוא הורה חזק בעל ביטחון עצמי והרגשת ערך.
בל נשכח כי האתגר שלנו הוא לגדל ילד בוגר ועצמאי, ילד שמשתלב בבית ובמסגרות חברתיות אחרות. ילד שירגיש שזקוקים לו יראה עצמו כבעל מסוגלות לתת, לעזור, לפתור בעיות ולהיות פחות תלוי באחרים, ולכן פעילויות של התייעצות ובקשת עזרה יקדמו את הדימוי החיובי של ילדינו ויגדילו את תחושת השייכות שלהם.
תגובות
בקשו עזרה מילדיכם — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>