איך לעזור לילדים להתחיל את שנת הלימודים
מאת ורד רחמן
אחרי חודשיים תמימים בהם ילדינו בילו וכייפו בחופש הגדול, ספטמבר נמצא כבר מעבר לפינה. במהלך הזמן בו הילדים לא נמצאו במסגרות הלימודיות, הימים שלהם הורכבו ובעיקר מבריכה, בילויים, צפייה מרובה בטלוויזיה ושעות שינה לא שגרתיות. כל אלה הובילו לסדר יום משובש.
החזרה לבית הספר מצריכה התארגנות שלנו ההורים יש תפקיד חשוב בו. תפקידנו הוא להנחות ולהדריך את הילדים הלכה למעשה, כמו גם מבחינה רגשית.
ערכו תיאום ציפיות
בשלב הראשון מומלץ לנהל עם הילדים שיחה שבה נסכם מספר נושאים שמצריכים התייחסות. נסביר להם שעלינו להיערך מחדש על שעות השינה, לסדר את הילקוט מדי יום, לצמצם את שעות הבילוי במשחקים וטלוויזיה ולחזור לתזונה מסודרת.
בשלב זה ייקבעו גבולות חדשים שידרשו את שיתוף הפעולה של הילדים. ראשית, נצטרך לדבר עם הילדים ולעודד אותם על הדברים החיובים המצויים בבית הספר כמו מפגש מחודש עם חברים, מורה שהם אוהבים או שיעור שממנו הם נהנים.
זהו גם הזמן לדבר על השנה החדשה ולערוך תיאום ציפיות לגבי שיעורי הבית. נושא זה חשוב ביותר. כדי שתהיה הצלחה עם שיעורי הבית, חשוב מאוד להיות מודעים לסביבת הלימודים של ילדינו. אנו נעצב בפועל את הסביבה ונראה איך היא משפיעה עליו.
ניקח דוגמה: דנה בת ה-10 נוהגת לחזור מבית הספר ולשבת במטבח להכין את השיעורים שלה. שני אחיה הקטנים נמצאים בסלון הסמוך. בבירור שנעשה עמה נתגלה, כי למרות שהיא יושבת ומשתדלת, הישגיה לא הולמים את המאמץ שהיא משקיעה, שכן הרעש שאחיה הקטנים עושים מפריע לה.
סביר להניח שדנה לא תיצור שינוי מיוזמתה ולכן עלינו ההורים לבחור את סביבת הלימוד הנכונה, כזו שמעודדת למידה וריכוז ומניעת הסחות דעת, שכן המקום בו יושב הילד הינו בעל השפעה רבה על איכות הלמידה והזכירה.
עזרו לילד לפתח עצמאות
חשוב לזכור שככל שהילד יעשה דברים באופן עצמאי, כך הוא יפתח תחושה של אחריות. כדאי מאוד לכוון לכך שהילדים יתלבשו לבד, יסדרו את חדרם ואף יידעו להכין אוכל בעצמם. בבוקר רצוי מאוד שהילד יקום לבדו בעזרת שעון מעורר שכן בדרך זו נמנעים ויכוחים והילד מרגיש אחראי ועצמאי.
כדי שהמעבר יהיה יותר קל ונעים, אפשר לערוך במשותף את ההכנות ללימודים: סידור החדר, קניות משותפות של ציוד בית הספר. ישנם ילדים שמקבלים מטלות לחופש מהמורים. כאן המקום לבדוק אם הילד ביצע את המטלות שנדרשו ממנו כבר שבועיים או שלושה לפני סיום החופש.
אם הילד מביע חשש לגבי החזרה לבית ספר, לא נבטל את החשש שלו, אלא נכיל אותו באומרנו שאנו מבינים אותו, אך גם מאמינים בו וסומכים עליו, תוך כדי אזכור הפעמים בהן הצליח, כדי שיהיה לו על מה להישען. מכאן, חשובה מאוד הפתיחות בבית לגבי תחושות כמו ציונים לא טובים וקשיים שהילד חווה, שהם חלק מהאווירה המשפחתית שיש לשאוף אליה. אמרו לילדיכם באופן ברור משפטים כמו "אני כאן בשבילך, לתמוך בך" ו"אשמח לעזור לך כשתצטרך".
קיים קשר הדוק בין הרווחה הנפשית של הילד לתחושת השייכות שלו לכל אחד מהמעגלים שבהם הוא לוקח חלק. הראשון שבהם הינו משפחת המוצא שלו ולאחריהם החברים כמו גם הקשר עם המורים שלו. זאת הסיבה שאנו ההורים נצייד את הילד בכלים לתקשורת בונה ואסרטיבית כמו פתרון בעיות או מצבים בהם הילד מרגיש פגוע ומתוסכל. הדרך הטובה ביותר היא להראות זאת לילד בהתנהגותנו.
כדי לסיים את החופש הגדול בכייף ולהתחיל את השנה בהרגשה טובה, אפשר לערוך מסיבת סיום לחופש בה נחגוג את המעבר לשנה החדשה. זה יכול להיעשות בפעילות כמו סרט או מסעדה או כל דבר אחר שבני המשפחה אוהבים.
הכותבת היא מנחת קבוצות ומשפחות בוגרת מכון אדלר, מורה להוראה מתקנת באנגלית ובעברית מומחית לאסטרטגיות למידה M.A ומאבחנת דידקטית
יש לכם שאלות לוורד? מוזמנים לשאול
תגובות
איך לעזור לילדים להתחיל את שנת הלימודים — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>